CNC-jyrsin ja kamera

Mikroskooppikamera CNC-jyrsiin

Mikroskooppikameran avulla voidaan kappaleen origo kohdistaa tarkasti. Lisäksi aihio saadaan linjattua helposti suoraan. WinPC-NC -ohjausohjelmisto tukee suoraan pilottikameran käyttöä, joten kameran käyttö on helppoa.

Minulla oli jo aiemmin käytössä pieni endoskooppikamera, mutta sen kiinnittäminen ja kohdistaminen oli hieman hankalaa, johtuen ehkä lähinnä kiinnikkeestä. Suurempi ongelma oli pitkä USB-kaapeli, joka liikkui imurin letkun mukana ja siinä alkoi olla yhteysongelmia.

Tähän uuteen mikroskooppikameraan mallinsin ja 3D-tulostin ensin tukevan runkokiinnikkeen. Kameran kiertymiskulman saa sillä hyvin lukittua (X- ja Y-suuntainen kohdistusristikko samassa linjassa koneen X- ja Y-akselien kanssa).

Mikroskooppikameran runkokiinnike

3D-tulostettu runkokiinnike

Kameran runkokiinnikepaketti ruuvataan tukevaan levyyn, joka on Z-yksikön karan kiinnityslevyssä kiinni. Eli kamera liikkuu ylös ja alas jyrsimoottoriyksikön kanssa. Zoomaustasoa voidaan tällätavoin muutella.

Mikroskooppikamera asennettuna Z-yksikköön

Kuvassa kamerapaketin alla työntömitta. Kamera on lähellä yläasentoa, joten zoomaustaso on tässä pienempi. Silti kohdistus onnistuu helposti 0,1 mm tarkkuudella. Ajamalla Z ala-asentoon, saadaan helposti 0,01 mm tarkkuus.

Kamera lähellä yläasentoa kuvaamassa pöydällä olevaa työntömittaa. Punainen kohdistusristikko on WinPC-NC -ohjelman lisäämä.

Mikroskooppikameran kuvaa origon kohdistamiseksi

Kameran USB-kaapeli on aina irti kun jyrsitään ja se kytketään USB-jatkokaapeliin kiinni vain kun kohdistetaan origo ja linjataan aihio suoraan.

Mikroskooppikameralla voidaan kohdistaa origo helposti.
Kuvassa työntömitan leuat ovat tasan 1,0 mm auki. Kameraikkunaa voi vapaasti venyttää ylös ja alas ja 1 mm reikä on tästä syystä hieman ellipsin muotoisena ruudulla.

Lue lisää WinPC-NC -cnc-ohjausohjelmistosta

Katso video

Lisää cnc-projekteja