Estlcam

Estlcam on CAM-ohjelma, jolla tehdään työstöradat ja G-koodi CNC-jyrsin ohjainohjelmistolle. Käytyäni läpi useita eri CAM-ohjelmia, totesin, että Estlcam on ylivoimainen ominaisuus/hinta -suhteessa. Sitä voi käyttää ilmaiseksikin, mutta viive G-koodin luomisen yhteydessä pitenee jokaisella tallennuskerralla. Estlcamin rekisteröinti maksaa noin 50 € (11/2022). Se on ”maksa kerran, käytä ikuisesti” -lisenssi, eli ei jatkuvia kuukausi- tai vuosimaksuja. Lisäksi se toimii paikallisesti omalla koneella eikä pilvipalveluna. Molemmat olivat itselläni ehdottomia vaatimuksia.


Estlcamilla voi tehdä 2D, 2.5D ja 3D -työstöratoja. Lisäksi sillä voi tehdä mm. V-kaiverruksia.


Estlcamin työkalulistoja voi tallentaa useita ja antaa jokaiselle listalle esim. materiaalikohtaiset parametrit, kuten syöttönopeudet.


Asetustiedostot Estlcamille (kun ohjaimena WinPC-NC ja CadVis CNC Router). Asetukset otetaan käyttöön Estlcamissa valikosta: Asetukset – CNC-ohjelmat – Avaa asetukset.

Työkalulista Estlcamille (Cadvision) Työkalulista otetaan käyttöön Estlcamissa Työkalut-ikkunasta: Työkalut – Avaa.


Tein suomenkielisen käännöksen Estlcamiin. Se tulee seuraavaan viralliseen Estlcamin päivitykseen, jolloin sen voi valita Estlcamin perusasetuksista. Sitä ennen sen voi myös ottaa käyttöön lataamalla tältä sivulta kielitiedoston:

Lataa tästä käännöstiedosto suomeksi (zip-tiedosto, joka pitää purkaa ennen käyttöä)
Kielitiedosto on päivitetty viimeksi 18.11.2022.

Ohjeet käännöksen käyttöönottoon. Tämä koskee vain tapauksia, joissa suomi otetaan käyttöön ennen kuin se on julkaistu Estlcamin virallisissa päivityksissä. Suomennos tulee seuraavaan Estlcamin päivitykseen. Tuolloin suomen kielen voi valita suoraan perusasetusten listasta.

HUOM! Jos olet vain päivittämässä vanhaa käännöstä, hyppää suoraan vaiheeseen 7 ja valitse viimeisimmän päivämäärän mukainen tiedosto.

Purkaa lataamasi tiedosto haluamaasi kansioon, josta voit näyttää sen Estlcamille. Alla on ohjeet miten saat kielitiedoston käyttöön. Jos nykyinen kielitiedosto saa pyyhkiytyä pois, voit aloittaa suoraan vaiheesta 4.

Varmista, että käännettävä kieli on suomi (fi) ja paina ”Restore” / ”Palauta” tms. kielivalinnasta riippuen.
Näytä lataamasi kielitiedosto ja valitse ”open” / ”avaa” tms. Sen jälkeen sulje käännösikkuna ja kieli on nyt suomi. (Riippumatta siitä mitä perusasetuksissa on valittu kieleksi)

Päivityksiä mm:
Virheiden korjauksia.
Työkalulistassa: F(z)pora lisätty erottamaan tavallisen jyrsinnän F(z) -tekstistä (kuvassa keltainen sarake).
Trokoidisen jyrsinnän asetusten suomennoksia lyhennetty, jotta näkyvät työkaluinfossa.


Opetusvideoita Youtubessa:
V-carve: https://www.youtube.com/watch?v=LEFFogenSvo